Livstid på fuskarna!

Många är ganska chockade över den ”skörd” av dopningsfall som har framkommit under de senaste 24 timmarna. Jag är inte särskilt chockad. Jag har mer inställningen ”när får vi veta om fler fall?”

I kommentarsfält har jag läst reaktioner som ”Livstids avstängning är det enda” ”Dessa förbannade fuskare” och till och med ”Dödsstraff”. Bakgrundsinformation kring dopningen går att läsa här, här, här

Idrottsvärlden är ganska överens om att doping är fel. Särskilt Susanna Kallur.

Kallur tweet

Susanna Kallur är liksom nidbilden av vad idrotten ska stå för – renhetsideal. Hennes idrott är uppbyggd av rena, typiskt svenska ideal – husmanskost, mjölk och fredagsmyset tacos. För hennes egen del finns det inte en chans att doping skulle vara ett alternativ, trots många år av avbräck och skador. Det är väl skönt för henne. Men hela världen har inte en turen eller möjligheten att växa upp på komjölk.

Att en idrottsutövare dopar sig ser jag som ett uttryck för ren och skär desperation. Att vilja nå världstoppen så illa att fusk inte är ett problem är att tappa bort vad idrotten egentligen står för.  Visst, en kan till och med säga att det bryter mot idrottens ”natur”, men jag drar mig för att använda begrepp som naturligt eller onaturligt. (Ja, vad är egentligen idrottens ”själ”? Leka och ha roligt? Nej, iallafall inte på elitnivå. Vinna och bli rik? Jag vet inte, det kan ju diskuteras hur länge som helst).

Men det jag vill komma åt när jag säger att jag inte överraskad är följande.

Idrotten står inte allena från samhället. Vi lever i en extremt centraliserad värld, inte bara samhälleligt och ekonomiskt utan även såklart individuellt. Och att särskilda individen från samhället går inte, om du inte är Margaret Thatcher eller Jasenko Selimovic. För samhället är fyllt av normer och strukturer som säger åt oss hur vi bör agera och hur vi bör resonera kring utseende, ideal, pengar och framför allt, som du bäddar får du ligga, du gräver din egen grav, om du ska nå toppen – dags att get dirty.

Hur ser synen på dopning ut bland ungdomsidrottare ut? ”I maj genomfördes Ren Idrotts opinionsundersökning bland barn och unga ålder 12-25 år. Undersökningen granskar ungas kunskap och attityd vad gäller doping och otillåtna preparat. Rapporten visar oroväckande siffror och en trend som alla föräldrar, tränare, ledare och personal i skolan bör vara medveten om och ta del av. Vi kallar undersökningen- Resultat med Attityd. Rapporten är framtagen i samarbete med United Minds och presenteras i augusti.”

Ren Idrott är en organisation som arbetar för en dopingfri sport. Deras senaste rapport ”påvisar en tydlig trend om ökad tolerans och användande av dopingpreparat, även utanför den sportsliga arenan.” Och 2005 gjordes en undersökning bland idrottare som visade att 17 procent bland unga som tävlar och idrottar skulle kunna tänka sig att ta ett magisk piller om detta skulle betyda att de skulle bli bäst i världen (trots bieffekten att de skulle dö om trettio år) !!!!!! (Källa: Jönsson Idrottsfilosofiska disk.)

Vi har sporter som är så extrema att utövaren måste dopa sig för att kunna genomföra tävlingen (Tour de France, läs Lance Armstrong)

”– Det omöjligt att vinna Tour de France utan att dopa sig, eftersom tävlingen är ett uthållighetstest där syre är avgörande, säger han i en lång intervju med franska Le Monde.”

Vi har ett samhälle som förespråkar extrema ideal, gränser som ska tänjas, rekord som ska slås, sponsoravtal högre än det förra, osv.

På andra sidan står den naturliga, friska idrotten – skild från samhället? Skulle inte tro det.

Jag rättfärdigar inte doping. Jag menar bara att det finns flera anledningar till varför en människa dopar sig, som inte handlar om personer i fråga är en idiot eller ett pack. Personen är en människa som är en spegel av ett samhälle som håller på att utplåna sig själv.

Och det är väl bara en tidsfråga innan den här listan på världens snabbaste genom tiderna är helt överstruken?

snabbastlistan

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Annonser
%d bloggare gillar detta: